Workshop ‘sterrenhemel en startrail fotografie’

Het noorden van Friesland is één van de donkerste plekken van Nederland. Bij een heldere hemel ben je verbaasd over de duizenden sterren die je met het blote oog kunt zien. Het is daarmee een ideale locatie om de sterrenhemel vast te leggen en aan de slag te gaan met sterrensporen (startrails).

Wil je de draaiing van de sterren fotograferen (of eigenlijk de draaiing van de aarde) of juist een prachtige foto van de Melkweg maken? Beide onderwerpen komen aan bod tijdens deze workshop.

We starten de avond met de basistheorie voor sterrenfotografie. Welke instellingen kun je het beste gebruiken? Welke ISO-waarde kies je?  Hoe stel je het beste scherp? Waar let je op? Allemaal vragen die je helpen om de Melkweg goed en scherp vast te kunnen leggen. Na de theorie gaan we naar buiten om de beweging van de sterren te fotograferen. Ik geef uitleg over exposure stacking: een techniek die je gebruikt om een hele lange sluitertijd op te delen in kleinere stukjes, waarbij je in plaats van een enkele foto gaat werken met een reeks foto’s. Uiteraard laat ik je ook zien hoe je die reeks foto’s samenvoegt in (gratis) software om een mooie startrail te creëren.

Workshop Sterrenhemel & Startrail fotografie

Vrijdag 24 april van 19.30- 23.00 uur

Let op! Het dient die avond onbewolkt te zijn. Mocht dit niet het geval zijn, dan wordt de workshop uitgesteld naar een nieuwe datum. Mocht die nieuwe datum niet schikken, dan krijg je uiteraard je inschrijfgeld terug.

Kosten

De kosten voor deelname aan deze workshop zijn € 49,95 per persoon incl. BTW, incl. een kopje koffie of thee.
Tevens ontvangt iedere deelnemer een hand-out.

Wat heb je nodig?

  • Digitale spiegelreflex-camera of systeemcamera met lens/lenzen
  • Kennis van sluitertijd, diafragma en ISO
  • Statief
  • Lensdoekje
  • Groothoek-lens

De workshop kent een maximaal aantal deelnemers van 5 personen

 

Programma

19:30 uur Ontvangst met koffie en thee
19:45 uur Theorie Sterrenhemel & Startrail Fotografie
20:30 uur Praktijk
23:00 uur Einde

© 2020

Thema door Anders Norén