Nieuwsbrief

Herfst 2020

Beste allemaal,

Graag brengen wij jullie, nu de zomer weer achter ons ligt, op de hoogte van onze activiteiten van de afgelopen periode en onze plannen voor de komende tijd. 

Nieuw aanbod met meer maatwerk

We willen graag beginnen met een aantal nieuwe initiatieven. Voor alle cursussen en workshops geldt dat we flexibeler om willen gaan met cursusdata. Dat is meer onderscheidend en veel deelnemers gaven aan het ook prettiger te vinden. Door daarnaast ook meer individueel of in kleine groepjes te gaan werken wordt het aanbod meer maatwerk. Op onze aangepaste site staat alle informatie.

  • Beginnerscursus in twee dagdelen. De cursus ‘praktisch aan de slag met je camera’ blijft een gewilde cursus. Deze blijft natuurlijk. We voegen de optie toe waarbij twee dagdelen voor een vriendelijke prijs kunnen worden geboekt en er meer ruimte ontstaat om meer aandacht te besteden op specifieke onderdelen die de belangstelling van de cursisten hebben. 
  • Workshops low key & high key fotografie. Foto’s die heel donker zijn maar waarbij alleen het onderwerp wordt verlicht door een klein beetje licht. Deze vorm van fotografie wordt veel gebruikt bij portretfotografie, maar ook voor het fotograferen van bijvoorbeeld stillevens. De foto is donker, onderbelicht eigenlijk. Maar als je die sfeer naar je hand kunt zetten, is het prachtig en mysterieus. De tegenhanger van ‘low key’ is ‘high key’ fotografie. High key betekent dat de foto heel licht is. Het wordt veel gebruikt voor productfotografie, vanwege het minimalistische effect en gebrek aan schaduwen. Maar ook voor portretten wordt vaak voor high key gekozen. De achtergrond is meestal wit en het onderwerp wordt bij high key van meerdere kanten belicht. 
  • Workshop stadsfotografie bij avond. In het blauwe uurtje krijgt de lucht tijdens de schemering een helderblauwe kleur die bij het fotograferen nog eens versterkt wordt. Wij bieden een workshop op locatie (Sneek, Leeuwarden of Harlingen) waarbij je tips krijgt hoe je dit kunt fotograferen met gebruik van een ND-filter en lange sluitertijden. Ook leer je over avond- en nachtfotografie in het algemeen.
  • Workshop portretfotografie met eigen model. 

Deze workshop hebben we ontwikkeld naar aanleiding van suggesties van cursisten of deelnemers aan workshops. Wellicht lijkt het je mooi om iemand te fotograferen maar dan met ondersteuning en begeleiding. Het voordeel van deze workshop is dat je vaardigheden opdoet voor portretfotografie maar ook nog met de foto’s van het model naar huis gaat die je zelf gemaakt hebt zonder daar meteen een studio-set voor aan te schaffen.

  • Workshop startrail fotografie.

Het noorden van Friesland is één van de donkerste plekken van Nederland. Bij een heldere hemel ben je verbaasd over de duizenden sterren die je soms met het blote oog soms niet kunt zien maar na het maken van een foto wel.  Het is daarmee een ideale locatie om de sterrenhemel vast te leggen en aan de slag te gaan met sterrensporen (startrails). Wil je de draaiing van de sterren fotograferen of eigenlijk de draaiing van de aarde? Dan is deze workshop iets voor jou.

Cursussen en workshops in de afgelopen periode

Ondanks de beperkingen die dit tijdperk met zich meebrengt zijn we enthousiast over het afgelopen kwartaal. Voor reviews verwijzen we graag naar onze site. Het is mooi te zien dat we deelnemers vaak terugzien bij meerdere activiteiten van PaiOngo Beeld en Woord. 

  • Praktisch aan de slag met je camera in Siegerswoude. 

Een groep enthousiaste deelnemers op de mooie locatie van theeschenkerij Bellefleur. We verwachten volgend voorjaar hier zeker terug te komen! 

  • Praktisch aan de slag met je camera in kleine setting.

Vanaf het prille begin blijkt deze cursus in een behoefte te voorzien. Vanwege de corona-omstandigheden inmiddels alleen in kleine groepjes of individueel. Omdat we op deze manier veel meer maatwerk kunnen bieden en nog meer aansluiten op wat cursisten kunnen blijven we dit aanbod in deze vorm gieten. 

  • Lange sluitertijden aan de Friese waddenkust. 

Deze workshop is afhankelijk van de weersomstandigheden en moest daarom een paar keer worden verzet. Uiteindelijk konden, onder een beetje koude maar verder ideale omstandigheden, 10 deelnemers deze workshop bij Wierum volgen. Een paar reacties: “Ik ben na deze workshop nog enthousiaster over mijn nieuwe hobby.” (Hiltsje) “Ik wil jullie bedanken voor de leuke, leerzame avond aan het wad. Heldere uitleg en een zeer relaxte sfeer.” (Boukje) Meer reviews op onze website. Deze workshop gaat in 2021 weer van start. 

  • Advies op maat.

Voor een betaalbaar bedrag ben je welkom bij ons thuis voor specifieke onderwerpen. De afgelopen periode met bijvoorbeeld deze vragen: hoe werkt low key en high key fotografie; welke telelens is voor mij geschikt; ik wil beginnen met fotografie en wat komt er allemaal bij kijken.

Gondelvaart Aldeboarn

Voor de Gondelvaart Aldeboarn mochten wij een boek maken ter gelegenheid van hun 75-jarig bestaan. Het boek ‘Het geheim van de Gondelvaart’ zou gepresenteerd worden in de aanloop naar de Gondelvaart. Voor het eerst in 75 jaar kon het evenement vanwege corona niet door gaan. De avond waarop dit jaar de Gondelvaart plaats had moeten vinden is nu gebruikt om het boek te presenteren. In beperkt gezelschap van alle betrokkenen bij het boek is het eerste exemplaar uitgereikt aan Burgemeester van der Zwan. Ingrid mocht de aanwezigen vertellen hoe het boek tot stand is gekomen. Door de openhartigheid en bereidheid van veel Boarnsters hebben we er met veel plezier aan gewerkt. Het boek bevat verhalen die gaan over de rol van de Gondelvaart in het leven van de inwoners van Aldeboarn, opgetekend door Evert en onderstreept door de foto’s van Ingrid. Het boek is te koop! Op de site www.Gondelvaartaldeboarn.nl kun je het voor € 15 bestellen. Op deze site staan ook leuke filmpjes van deze avond. Het bestuur van de Gondelvaart schonk deze avond ook een prachtig kunstwerk aan het dorp. Voor dit kunstwerk van Natasja Bennink mocht Evert de teksten verzorgen op de sokkel.    

Fotoshoots

De verruiming van de Covid-maatregelen maakte het mogelijk hier weer ruimhartiger mee aan de slag te gaan. We zijn er blij mee dat een aantal van onze klanten ons opnieuw hebben gevraagd om foto’s te maken. We kregen de volgende review die Ingrid haar manier van fotograferen mooi omschrijft: “Ingrid kwam langs om foto’s te maken. Ongedwongen en spontaan. Niet geposeerd. Wij hebben een vergroot exemplaar (120 x 60) boven de bank hangen. Zo nu en dan staan we er even voor. Wat is dit in moaie foto en wat steane we der moai op. Koart sein: It wie moai slagge! Tige tank Ingrid!”

Kinderkookschool Fikks.

Fikks is een initiatief van Ilse van Ast en staat voor Friese ideële kinderkookschool. Fikks zet zich in voor een gezonde leefstijl onder kinderen in de gemeente Heerenveen. Met behulp van kookseries hopen ze kinderen op een leuke en toegankelijke manier meer te leren over gezonde voeding en hoe je dat zelf kunt fikksen. Iedere kookserie wordt feestelijk afgesloten door alle kinderkoks zelf te laten koken voor hun eigen gasten. Zo wordt de gehele leefomgeving bij het traject naar een gezonde toekomst betrokken. Ingrid mocht de fotografie doen bij de feestelijke opening van dit mooie initiatief door wethouder Zoetendal van Heerenveen. De foto’s staan op de Facebook-pagina van Fikks. 

Projectplan

Door een Friese zorgorganisatie werden we gevraagd een projectplan te schrijven op basis van de gegevens die ze aanleverden rondom arbeidsmarktproblematiek. Een actie waarbij Evert zijn ervaringen uit zijn werkverleden weer even in kon zetten. 

Graag tot ziens

Het zijn spannende tijden. Wees voorzichtig, blijf gezond en we hopen jullie snel weer te treffen. 

Hartelijke groet, Evert en Ingrid 

© 2021

Thema door Anders Norén