Een boek

HET GEHEIM VAN DE GONDELVAART

We maakten in opdracht van het bestuur van de Gondelvaart in Aldeboarn een boek met verhalen en verhalende foto’s ter gelegenheid van 75 jaar Gondelvaart. De boeken zijn klaar en hadden in een oplage van 1000 stuks in juni 2020 gepresenteerd zullen worden. Omdat door het bestuur vanwege de huidige omstandigheden is besloten de 75e Gondelvaart in 2021 plaats te laten vinden is die presentatie uitgesteld. We hebben met de Boarnsters een mooi proces doorlopen met dit boek en weten wat de impact is van de Gondelvaart voor het dorp en daarmee dit uitstel. 

Sowieso komt wat wij kunnen van pas bij het maken van een boek. Goede sterke foto’s en mooie verhalen vormen de uitgangspunten voor een aantrekkelijke uitgave. We werken daarbij samen met vaste vormgevers, een drukkerij en de mensen die ons hun verhaal willen vertellen.  

Hoe het proces naar een gewenst eindresultaat kan verlopen laten we graag door Johannes Nijdam, voorzitter van de Gondelvaart Aldeboarn, vertellen.

Voor het 75-jarige bestaan van de Gondelvaart Aldeboarn ontkwamen we er niet aan om met een ‘ jubileumboek’ te komen. Ons idee was om geen standaard terugblik te maken zoals je vaak ziet. Maar wie kan dit allemaal schrijven en vormgeven was onze grote vraag? Als voorzitter had ik het idee om alle oud-voorzitters van de Gondelvaart te vragen of ze iemand wisten. Bij het nadenken wie mijn voorgangers waren geweest kwam ik al snel bij Evert terecht, en dacht meteen dat Evert het boek zelf wel zou willen schrijven. Na hem een berichtje te hebben gestuurd kreeg ik al snel een positieve reactie terug. Er was wel een ‘maar’.  Evert had wel ideeën bij zo’n boek maar dat zou niet het standaard werk worden. Het bleek dus nu al een goede stap te zijn geweest. Al snel zat ik samen met Evert, in het hoge noorden van Friesland, om tafel te praten over de ideeën, voorbeelden te bekijken en het voorstel om Ingrid de fotografie te laten doen. Alles paste in mijn ogen perfect bij elkaar. Het moest nog in ons bestuur besproken worden maar ook hier waren we het snel eens: we kunnen los. Er werd allereerst een redactieraad samengesteld met ieder zijn/haar taak. De transparante aanpak van Evert in zijn communicatie werkt voor de redactieraad perfect. Er zijn korte lijntjes en alles verloopt zeer soepel. Ook in het dorp werd al snel bekend dat oud-Boarnster Evert weer meer in het dorp zou gaan rondstruinen en interviews ging afnemen voor een jubileumboek. Alle geïnterviewden werkten graag met Evert samen en Ingrid heeft iedereen zover gekregen om op de foto te gaan. Het resultaat heeft geleid tot een ontzettend mooi boek over persoonlijke verhalen van en rond de Gondelvaart in Aldeboarn. Wat betekent de Gondelvaart voor mensen? Dit is in woord en beeld goed neergezet door PaiOngo. Dank voor de ontzettend leuke manier van samenwerken en ik hoop in de toekomst nog veel werk van jullie te mogen zien voorbijkomen. 

Johannes Nijdam, voorzitter Gondelvaart Aldeboarn

Een boek leent zich voor: een jubileum; een nieuwe start; een te markeren moment; een terugblik; een thema; het raken van de kern. 

We komen graag eens langs. Mail: po@paiongo.nl of bel: 0653840811

© 2021

Thema door Anders Norén